top of page
  • krahunen

Vaellusmatka Sloveniaan

Päivitetty: 17. maalisk.

Järjestimme 6.10.-13.10.2018 välisenä aikana opastetun matkan Sloveniaan 29-hengen kokoiselle ryhmälle. Tällä kertaa ryhmä oli urheiluseura Loviisasta. Olimme suunnitelleet matkaohjelman yhdessä heidän kanssaan niin, että matkalla oli riittävästi aktiivista ohjelmaa ja sopivasti aikaa omatoimiseen rentoutumiseen sekä nautiskeluun idyllisessä Piranin rantakaupungissa. Tuohon aikaan Sloveniassa oli todella kaunis sää. Lämpötila nousi päivällä jopa +26 asteeseen ja meriveden lämpötila oli +22 astetta. Ryhmä saapui suoralla lennolla Helsingistä Pulaan, joka sijaitsee naapurimaa Kroatiassa, mutta on vain 90 km ja noin reilun yhden tunnin bussimatkan päässä Piranista.

I päivä -Saapuminen Sloveniaan ja Piraniin


Ryhmä saapui Pulaan iltalennolla. Ljiljana, joka on Uniikkimatkojen paikallisopas Balkanin maissa, odotti ryhmää jo lentokentällä. Noin 1,5 tunnin mittaisen bussimatkan jälkeen ryhmä saapui hotellille, jossa heille oli järjestetty tervetuliaiseksi illallinen.


II päivä - Tutustuminen Piranin keskustaan


Tämä päivä oli varattu kokonaan Piranin viehättävään kaupunkiin tutustumiseen.

Aluksi ryhmä tutustui yhdessä kävellen Piranin historialliseen kaupunginosaan, jonka jälkeen ryhmä nautti vapaamuotoisesti lounasta paikallisissa ravintoloissa. Iltapäivällä oli vapaata aikaa, jolloin jokainen sai tehdä mitä halusi. Koska sää oli erinomainen, osa ryhmästä päätti mennä heti mereen uimaan.


III päivä - Päiväretki Postojnan luolastoon


Aamiaisen jälkeen ryhmä lähti kokopäiväretkelle Postojnan luolastoon. Lähtö hotellilta oli jo kello 8.30, koska vierailu Postojnan- luolastossa oli sovittu kello 10.00.

Postojnan luola on yksi Slovenian monista kuuluisista nähtävyyksistä. Tämä slovenialainen luolasto sijaitsee Postojnan kaupungissa. Luolastossa on 20 kilometrin verran maanalaisia saleja ja käytäviä, jotka avattiin matkailijoille jo 1800-luvun alussa. Matka 5,5 kilometrin pituisella turistireitillä kestää vain 1,5 tuntia, sillä niin sanotun “vanhan käytävän” 4 kilometrin pituinen osuus taittuu mukavasti luolan sisään rakennetulla sähköjunalla. Käveltävää jää jäljelle siis vain 1 700 metriä. Lämpötila luolastossa on jatkuvasti +8 °C. Yksi Postojnan luolan nähtävyyksistä on slovenialaisten itsensä ihmiskalaksi kutsuma sokea salamanteri. Se elää vain maanalaisissa vesissä. Salamanteri on nähtävissä erityisessä maanalaisessa vesialtaassa. Noin 9 kilometrin päässä luolan sisäänkäynniltä sijaitsee Predjamski Grad, nelikerroksinen linna, joka on rakennettu yli 100 metriä korkean pystysuoran kallioreunan alle.

Kierros luolastossa ja linnassa kesti yhteensä 5 tuntia. Kierroksen puoliväliin ryhmälle oli järjestetty perinteinen slovenialainen lounas Postojnan luolan omassa ravintolassa. Ryhmä palasi hotellille klo 16.30, minkä jälkeen kaikilla oli loppupäivä vapaata aikaa.


IV päivä Vaellusretki Slavnik-vuorelle


Tälle päivälle oli suunniteltu vaellusretki Slavnik-vuorelle. Slavnik-vuori on 1028 metriä korkea ja se on yksi Slovenialle kuuluvan Istrian niemimaan korkeimmista vuoren huipuista. Lähtö hotellilta oli jo klo 9.00. Kuten aina meidän järjestämillä vuoristoretkillä, ryhmän oppaana toimi paikallinen lisensoitu vuoristo-opas, joka huolehti koko retken ajan ettei ryhmälle tapahtunut mitään. Retki oli fyysisesti melko vaativa, joten hotelliin palaamisen jälkeen kaikki päättivät viettää loppuillan rentoutuen, joko omassa hotellihuoneessa leväten tai meressä uiskennellen.


V päivä Patikointiretki Piranin kansallispuistossa


Tänä päivänä ryhmä päätti vierailla lähellä sijaitsevassa Strunjanin luonnonpuistossa. Puiston oma opas odotti ryhmää jo luonnonpuiston sisäänkäynnin luona ja näytti heille puiston kauneimmat osat. Puistoon kuuluu muun muassa Triestenlahden pisin luonnollinen ranta, jonka yläpuolella kohoaa näyttävä geologisesti aktiivinen jyrkkä rantakallio.


VI päivä Triesten retki


Aikaisen aamiaisen jälkeen ryhmä lähti kokopäiväretkelle Italiaan, Triesten kaupunkiin. Bussimatka kesti vain reilut puoli tuntia, koska tämä italialainen kaupunki sijaitsee vain alle 40 kilometrin päässä Piranista. Ryhmän mukana oli Ljiljana, joka varmisti, että kaikki sujui suunnitelmien mukaan ja että kaikki palasivat tyytyväisinä takaisin Piraniin. Triestessä ryhmällä oli paljon vapaata aikaa tutustua paikallisiin nähtävyyksiin, nauttia italialaisesta ruoasta ja harrastaa shoppailua. Palattuaan takaisin Piraniin ryhmä söi illallisen hotellin ravintolassa.


VII päivä Venetsian retki


Tälle päivälle oli suunniteltu retki Venetsiaan. Slovenian Piran sijaitsee erittäin sopivassa paikassa, sillä lähettyvillä on kaksi naapurimaata, Italia ja Kroatia. Piranista käsin on Slovenian matkan aikana todella helppo vierailla molemmissa maissa. Venetsia sijaitsee noin 200 kilometrin bussimatkan päässä Piranista. Kesäsesongin aikana Piranin ja Venetsian välillä kulkee risteilylaivoja. Jotta nähtävyyksien katseluun jäisi mahdollisimman paljon aikaa, ryhmä päätti lähteä retkelle hyvin aikaisin aamulla. Bussimatka kesti 2,5 tuntia, jonka jälkeen Venetsian pääsaarelle päästäkseen ryhmä otti ennalta järjestetyn venetaksin. Ljiljana piti taas huolen siitä, että retki Venetsiaan sujui mutkattomasti ja että ryhmällä oli mahdollisimman paljon aikaa tutustua kaupunkiin. Venetsiassa jokainen sai tehdä mitä halusi. Ryhmälle annettiin 4-5 tuntia omaa aikaa, jonka jälkeen heidän oli oltava valmiina paluumatkalle Piraniin. Venetsian pääsaarelta ryhmä palasi venetaksilla takaisin turistibusseille varatulle parkkipaikalle, jossa linja-auto jo odotti heitä.


VIII Paluu Suomeen ja kierros Pulan kaupungissa


Viimeisenä matkapäivänä ryhmä lähti hotellista klo 13.00 ja ajoi sitten bussilla Kroatian Pulaan. Siellä ryhmällä oli 3 tuntia aikaa tutustua kaupunkiin, jossa he vierailivat muun muassa kuuluisassa roomalaisten rakentamassa Colosseumissa. Ryhmän paluulento Suomeen oli kello 20.30 Pulan lentokentältä. Kuten aina, Ljiljana huolehti ryhmästä myös matkan viimeisenä päivänä ja hyvästeli heidät lentokentällä. Ryhmä saapui Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentälle noin puolen yön maissa, josta jokainen matkasi sitten omatoimisesti kotiinsa.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page