top of page

 Slovenia matkat

Sloveniassa löydät kaiken läheltä. Slovenian matkalla voit mennä patikoimaan vuoristoon, tai viettää rantalomaa Välimeren rannalla idyllisessä Piranin kaupungissa. Slovenian historiallisesta pääkaupungista Ljubljanasta pääset helposti päiväretkille minne tahansa. Piranista puolestaan järjestämme päiväretkiä Venetsiaan, Kroatian Pulaan tai Postojnan luolastoon. Tutustu nyt Slovenian matkakohteisiin ja nähtävyyksiin. Meidän järjestämillä ryhmämatkoilla on pyydettäessä mukana suomenkielinen opas.

 

Toteutamme tilauksesta kaikenlaiset Slovenia matkat, kaupunkiloma Ljubljanassa, rantaloma Piranissa tai patikointiloma vuoristossa. Ota rohkeasti yhteyttä.

Kaupunkiloma
Ljubljanassa

Slovenian pääkaupunki Ljubljana on viehättävä matkakohde.

Slovenia rantaloma -
Piran

Yhdistä Piranin matkalla rantaloma kaupunkilomaan.

Slovenia nähtävyydet ja retket

Opastetut retket Sloveniassa

Järjestämme retkiä eri puolille Sloveniaa. Suosituimpia nähtävyyksiä ovat Bled-järvi, Postojnan luolastot ja Venetsia tai Trieste naapurimaassa Italiassa. Lisäksi voimme järjestää ryhmille opastettuje patikointiretkiä Slovenian upeassa vuoristossa. Pyydettäessä Slovenian matkalle lähtee mukaan suomalainen tai suomenkielinen opas.

Lisätietoja Sloveniasta matkakohteena:

Sisällysluettelo:

1. Slovenia matkailu - Mitkä ovat parhaat matkakohteet?

2. Slovenia nähtävyydet - Minne kannattaa tehdä retki?

3. Slovenia matkakohteena : Miksi kannattaa tehdä matka Sloveniaan?

4. Yleisiä vinkkejä Slovenian matkalle:

a) Sää Sloveniassa

b) Slovenian kieli

c) Slovenia valuutta

d) Slovenia hintataso

e) Slovenian turvallisuus

1. Slovenia matkailu - Mitkä ovat parhaat matkakohteet?

Slovenia tarjoaa matkailijalle sopivasti vähän kaikkea Välimeren aurinkoisista rannoista lumisiin vuoristoihin Alpeilla. Slovenian pääkaupunki Ljubljana on viehättävä keskiaikainen kaupunki, jossa asuu vajaat 300 000 asukasta, eli se on suunnilleen Tampereen kokoinen kaupunki. Ylipäätään Slovenian väkiluku on vain reilut 2 miljoonaa. Suomalaiset tuntevat Slovenian ehkä parhaiten kovana urheilumaana ja erityisesti mäkihyppääjistä. Mäkihyppysirkus piipahtaa joka vuosi Kranjska Goran kylään rakennetusta Planican lentomäessä. Slovenia sai Jugoslavian hajoamisen jälkeen myös pienien palaa Välimeren rantaa. Venetsialaistyyliset pienet rantakaupungit kuten Piran, Portoroz, Koper ja Izola houkuttelevat kesäisin rantalomalaisia ympäri Eurooppaa.

2. Slovenia nähtävyydet - Minne kannattaa tehdä retki?

Bled järvi Slovenia

 

Bled järvi on kaunein  ja kuuluisin järvi Sloveniassa. Järven väri on upea smaragdinvihreä ja se sijaitsee metsien ja kalliomaiseman keskellä. Järven vesi on todella kirkasta ja puhdasta. Bled järven keskellä sijaitsee pieni saari, jossa on vanha 1600-luvulla rakennettu Marian ylösnousemuksen kirkko. Saarelle on mahdollista päästä veneellä. Vierailun yhteydessä kannattaa myös tehdä kävelyretki järven ympäri. Kävelyreitti on noin 6 kilometrin pituinen ja tarjoaa kauniita näköaloja koko Bled järven alueelle. Bled järvelle tehdyn retken yhteydessä kannattaa ehdottomasti tutustua myös Slovenian vanhimpaan linnan. Bledin linna on rakennettu 130-metrisen kallionjyrkänteen päälle, josta on upeat näkymät Bled-järvelle. Linna onkin yksi Slovenian suosituimmista nähtävyyksistä.

 

Postojnan luola

 

Postojnan luola on ehdottomasti yksi tärkeimmästä nähtävyyksistä Sloveniassa. Luolastoon tuotiin turisteja jo 1800-luvun puolella. Postojnska jama, eli Postojnanluola, on luonnollinen kalkkikiviluolasto, joka löydettiin jo 1600-luvulla. Luolaston käytävien kokonaispituus on 24 kilometriä. Turistikierroksella pituus on reilut 5 kilometriä, joista 1,5 kilometriä tapahtuu kävellen ja loppuosuus maanalaisella sähköjunalla. Postojna luolan turistikierroksen kesto kokonaisuudessaan on noin 1,5 tuntia. Postojnan erikoisin nähtävyys on varmaan olmi, eli sokea salamanteri. Sille on vuosien saatossa annettu kaikenlaisia erikoisia nimityksiä kuten ihmiskala, lohikäärmeen poikanen, luolasalamanteri ja niin edelleen. Olmi on uhanalainen laji ja se elää vain Balkanin maiden kalkkikiviluolissa.

 

Triglavin kansallispuisto

 

Suosittellemme Triglavin kansallispuistoa kaikille niille, jotka tykkäävät vuoristossa patikoinnista.

Triglav on Slovenian ainoa kansallispuisto ja sen myötä tärkeä nähtävyys sekä paikallisille että ulkomaalaisille turisteille. Triglav on osa Alppien vuorijonoa ja se on samallla niin sanottujen Julisten Alppien korkein huippu. Triglavin kansallipuistoon pääsee esimerkiksi pohjoisesta Kransjka Goran kylästä, lännestä Bled järven alueelta tai etelästä Bohinj järven kohdalta. Suosittelemme aina patikointiretkien tekemistä ammattilaisen vuoristo-oppaan johdolla. Kauttamme voitte tilata lisensoidun vuoristo-oppaan.

3. Slovenia matkakohteena : Miksi kannattaa tehdä matka Sloveniaan?

Jos olet vasta etsimässä sopivaa matkakohdetta ja pohdit miksi kannattaisi valita kaikista Euroopan maista juuri matka Sloveniaan, niin voimme tässä kertoa pari syytä. Parhainta Sloveniassa on sen monipuolisuus sekä lyhyet etäisyydet. Yhdella matkalla voit kokea upean Alpit, nauttia auringosta Välimeren rannalla sekä istua kahvilassa pääkaupunki Ljubljanan historiallisessa Vanhassakaupungissa. Suomesta pääset suorilla lennoilla Ljubljanaan ja sitten voit jatkaa matkaa maateitse bussilla tai vuokra-autolla vuoristoon tai Välimeren rannoille. loveniassa on erinomaiset moottoritiet, joiden ansiosta voit matkustaa Ljubljanassa autolla turvallisesti mihin tahansa Sloveniassa alle kahdessa tunnissa.  Lyhyen matkan päässä sijaitsevat myös Italian Trieste ja Venetsia, Itävällan Graz sekä Kroatian Pula ja Rijeka.

 

4.Yleisiä vinkkejä Slovenian matkalle:

a) Sää Sloveniassa

Slovenian ilmasto riippuu paljolti siitä, missä paikassa vierailemme. Slovenian vuoristossa voi olla vielä hyvinkin kylmä ja sateinen sää huhtikuussa, kun taas rannikolla voi olla samaan aikaan lämmin (tai parhaimmillaan jopa helteinen) ja aurinkoinen sää. Kesällä sää on kuumaa erityisesti rannikolla, eli ihan samanlaista kun Kroatiassa tai Italiassa. Helteellä sää voi ylittää varjossa +30 astetta. Jos haluat matkustaa kesällä Sloveniaan etkä tykkää kuumasta säästä, niin silloin kannattaa matkustaa Slovenian vuoristoon tai Ljubljanaan. Pääkaupunki Ljubljana sijaitsee keskellä Sloveniaa ja siellä lämpötilat ovat pari astetta rannikkoseutua matalampia. Suomalaisten näkökulmasta Slovenian matka on parasta ja edullisinta järjestää huhtikuusta  kesäkuuhuun ja sitten syksyllä, esimerkiksi syys- tai lokakuussa. Syksyisin sää Sloveniassa on yleensä aika lämmintä. Päivällä keskilämpötila on noin 20-22 astetta, mutta auringossa se voi olla jopa yli 25 astetta. Yöt ovat syksyllä jo aika viileitä, mutta päivällä aurinko lämmittää ilman taas nopeasti. Syksyllä Sloveniassa on myös selvästi vähemmän turisteja ja majoitusten hinnat ovat silloin alhaisempia.

b) Slovenian kieli

Slovenian kieli kuuluu eteläslaavilaisiin kieliin. Slovenian kieltä puhuu noin 2,5 miljoonaa ihmistä.

Sloveniaa puhuvat myös monet lähellä Slovenian rajaa asuvat ihmiset eli italialaiset ja kroatialaiset. Lisäksi monet muut Balkanin maissa asuvat ihmiset, kuten kroatialaiset ja serbialaiset, ymmärtävät slovenian kieltä. Suomalaisturistit pärjäävät Sloveniassa melkein kaikkialla englannilla, koska se on yleinen kieli suosituissa turistikohteissa. Lisäksi monet puhuvat saksaa ja rannikkoseudulla myös italiaa.

c) Slovenia valuutta

Slovenia on euromaa eli Slovenian rahayksikkö on euro. Slovenia liittyi EU:hun vuonna 2004 ja vuonna 2007 se otti käyttöön eurot. Maksaminen onnistuu helposti pankki- tai luottokortilla ainakin suosituissa turistikohteissa. Jotkut pikkubaarit, ravintolat tai butiikiti hyväksyvät vain käteismaksun.

d) Slovenia hintataso

Slovenia on suomalaisten näkökulmasta on vielä melko halpa maa. Slovenian hintataso on selvästi naapurimaita Italiaa ja Itävaltaa halvempi. Varsinainen halpamaa se ei kuitenkaan enää ole. Ravintolassa syöminen ja juominen on kyllä Suomea halvempaa, mutta ruokakauppojen hinnoissa ei ole suurta eroa Suomeen verrattuna. Auton vuokraajille ja omalla autolla matkaajille voi olla hyvä tieto se, että bensan hinta Sloveniassa on alle EU-maiden keskiarvon.

e)  Slovenian turvallisuus

Turvallisuus Sloveniassa on yleisellä tasolla erittäin hyvä. Tähän vaikuttavat alhainen rikollisuustilanne maassa ja toimiva poliisi. Slovenialaiset ihmiset ovat luonteeltaan hyvin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Myös liikennekulttuuri Sloveniassa on hyvää verrattuna naapurimaa Italiaan. Slovenialaiset ovatkin luonteeltaan lähempänä rauhallisen harkitsevaisia itävaltalaisia kuin “kuumaverisempiä” italialaisia tai balkanilaisia naapureita.

Anchor 1
Anchor 2
Anchor 3
Anchor 4
Anchor 5
Anchor 6
Anchor 7
Anchor 8
bottom of page