top of page
  • krahunen

Kazimierz on yksi Krakovan mielenkiintoisimmista kortteleista

Päivitetty: 17. maalisk.Kazimierz on ainutlaatuinen kaupunginosa Krakovassa. Kazimierzia on muokannut kristittyjen ja juutalaisten vuosisatoja kestänyt yhteiselo. Juutalaiset ilmestyivät Kazimierziin 1300-luvun puolivälissä, ja 1800-luvun alkuun asti he asuivat pelkästään ns. "juutalaiskaupungin" alueella, joka rajoittui nykyisiin Miodowa, Św. Wawrzyncza, Wąska, Józefa ja Bożego Ciała -katuihin. 1800-luvun alusta alkaen juutalaisväestö alkoi vähitellen asua myös muualla, pääsääntöisesti koko Kazimierzin ja sen naapurikaupunginosan Stradomin alueella, varakkaammat perheet myös Vanhan kaupungin alueella. 1800-luvun lopusta lähtien juutalaiset osallistuivat aktiivisesti Kazimierzin kehittämiseen yrittäjinä, rakentajina ja arkkitehteinä. Ennen toista maailmansotaa Krakovassa asui yli 64 000 juutalaista, joka oli noin neljännes koko kaupungin väestöstä. Suurin osa heistä menehtyi Auschwitzin keskitysleirillä. Steven Spielbergin elokuva Schindlerin lista on kuvattu lähes kokonaan alkuperäisillä tapahtumapaikoilla Kazimierzin korttelissa. Oskar Schindlerin entinen tehdas on puolestaan nykyään Krakovan kaupungin ylläpitämä museo. Oskar Schindlerin museon näyttely keskittyy pääasiassa Krakovan toisen maailmansodan historiaan.


Nykyään Kazimierz on yksi Krakovan suosituimmista vierailukohteista. Tämä kulttuuri- ja taide-elämää kuhiseva kaupunginosa houkuttelee erityisesti niitä, jotka haluavat kokea Krakovan boheemin puolen. Suosituimmat kahvilat ja pubit sekä tunnetuimmat taide- ja käsityögalleriat sijaitsevat Szeroka, Izaaka, Miodowa, Józefa, Podbrzezie -katujen ja Plac Nowyn ympäristössä. On aivan turha tehdä kattavaa luetteloa Kazimierzin parhaista kahviloista ja ravintoloista, jotka ovat vierailun arvoisia. Kazimierziin pitää mennä “harhailemaan” ja eteen tulee varmasti juuri sellainen paikka, jonka uniikki sisustus ja tunnelma sopii juuri sinulle.


Krakovan matkan aikana kannattaa ehdottomasti varata yksi päivä Kazimierziin tutustumiseen. Tai voit myös valita hotellin Kazimierzin korttelista. Hotellien ja ravintoloiden hinnat ovat hieman Krakovan Vanhaa kaupunkia halvemmat ja Kazimierzissa on yleensä hieman vähemmän turisteja Vanhaan kaupunkiin verrattuna. Poikkeuksena kesä-heinäkuun vaihde, jolloin Kazimierzissa vietetään yhtä Euroopan suurinta ja tunneitunta juutalaisen kulttuurin festivaalia.


Kazimierzin kaupunginosa sijaitsee noin reilun 15 minuutin kävelymatkan päässä Rynek Glównysta, eli Vanhan kaupungin suurtorilta. Järjestämme Krakovan matkailijoille tilauksesta kävelykierroksia suomeksi Kazimierzin korttelissa.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page