top of page
  • krahunen

Jyväskylän Suomi-Puola yhdistyksen matka Gdanskiin

Päivitetty: 23. helmik. 2023

"Kiitos teille onnistuneesta matkasta

Gdanskiin ja hyvää kesää" , Hilkka ja Erkki Jyväskylän Suomi-Puola yhdistyksestä


Koska yrityksemme kotipaikka on Jyväskylä, olemme jo monta kertaa tavanneet Jyväskylän Suomi-Puolan yhdistyksen aktiivisia jäseniä. He kertoivat meille, että Jyväskylän yhdistys haluaisi järjestää matkan Puolaan. Toivomuksena oli kohtuuhintainen matka Pohjois-Puolaan eli Gdanskin seudulle. Ehdotimme heille, että toukokuu olisi paras ajankohta, koska silloin on jo yleensä todella lämmintä ja toisaalta se ei ole vielä sesonkiaikaa Puolassa. Päätimme myös budjetin takia tällä kertaa hoitaa lentomatkat Finnairin sijaan Wizzairin koneilla. Ja se vaihtoehto kyllä toimi oikein hienosti! Koska tämä unkarilainen halpalentoyhtiö on huomattavasti Finnairia halvempi, pystyimme tarjoamaan ryhmälle 5-päivän mittaisen ohjelmallisen matkan.

I päivä - Saapuminen Gdanskiin

Ryhmämme saapui Gdanskiin kello 18 Puolan aikaan. Menimme heti keskustassa sijaitsevaan hotelli Dom Muzykaan, missä majoittumisen jälkeen oli yhteinen illallinen hotellin ravintolassa. Päätimme vähän yllättää vieraamme ja ruoaksi valitsimme tyypillisen puolalaisen kolme ruokalajin illallisen, eli keiton, lämpimän pääruoan ja jälkiruoan. Hyvän ruoan ja juomien kera oli sopiva hetki ”hioa” lopullinen matkaohjelma.

II päivä - Tutustuminen Gdanskin Vanhaan kaupunkiin

Heti aamupalan jälkeen oli vuorossa tutustuminen keskustan tärkeimpiin nähtävyyksiin. Oli todella aurinkoinen päivä, joten tutustumiskierros oli mukava tehdä kävellen. Tutustuimme mm. Motlawa-joen rantakatuihin, ul. Dlugan ja ul. Mariackan kävelykatuihin, kävimme Pyhän Marian kirkossa. Osa ryhmäläisistä päätti kiivetä yli 80-metrin korkeuteen nousevaan kirkontorniin ja ihailla kaupunkia lintuperspektiivistä. Ul. Piwnan ravintolakadulta löytyi puolestaan ravintolat nälkäisille ja janoisille. Yhteinen kävelykierros päättyi kello 15.00 ja sen jälkeen kaikille oli vapaata aikaa. Monet päättivät ottaa jokilaivan, jolla oli mahdollista päästä Westerplattelle, jossa juuri matkan aikana vietettiin 2. maailmansodan päättymisen 70-vuotis muistotilaisuuksia.


III päivä - Päiväretki Sopotiin Jos olet Gdanskissa, niin silloin kannattaa ehdottomasti varata yksi päivä Sopotissa käyntiin. Lähdimmekin heti aamulla paikallisjunalla tänne Puolan tunnetuimpaan kylpyläkaupunkiin. Sää oli erinomainen ja keväinen aurinko pääsi yllättämään meidät. Päivän päätteeksi lähes kaikilla oli hieman palaneet nenät. Sopot sijaitsee vajaat 20 km Gdanskin keskustasta, joten matka paikallisjunalla sujuu todella nopeasti. Sopotissa kävelimme pitkin Monciak-pääkatua ja kävimme kuuluisalla Mololla, Euroopan pisimmällä puulaiturilla. Nautimme upeista hiekkarannoista ja söimme lounaan Sopotin parhaassa kalaravintolassa. Lopuksi jokaiselle jäi hieman vapaa-aikaa ja kukin pystyi viettämään sen haluamallaan tavalla. IV päivä - Solidarnosc-museo, ostoksia ja Park Oliwski-puisto Osa ryhmästä halusi ehdottomasti käydä paikallisessa Outlet - myymälässä, mutta sitä ennen ohjelmassa vähän Gdanskin lähihistoriaa. Solidarnosc - museo aukesi Gdanskissa vasta viime vuonna ja näyttelyssä voi tutusta Solidarnosc - liikkeen historiaan 70-luvulta lähtien. Museo sijaitsee vanhan Gdanskin telakan alueella melko lähellä keskusta ja on todella iso sekä vaikuttava. Museon päänäyttely yhdistelee oivaltavasti telakan työntekijöiden varusteita sekä multimediaa kertoessaan Puolan kommunismiajasta ja Solidaarisuus-liikkeen synnystä, joka lopulta kaatoi kommunismihallituksen vuoden 1989 ensimmäisissä vapaissa vaaleissa. Varasimme museoon tutustumiseen 3 tuntia ja kuitenkin paljon jäi vielä katsomatta. Museossa on kaksi ravintolaa, joten päätimme pitää pienen lounastauon. Sen jälkeen Agnieszka johdatti osan porukasta Fashion House -ostoskeskukseen ja Kimmo puolestaan vei lopun porukasta Park Oliwskin -puistoon. 5.päivä - Paluu Suomeen Viimeisen matkapäivän aamu oli matkaajille vapaata aikaa ja tapasimme hotellilla kello 13.00, josta minibussi vei matkaajat Lech Walesan lentokentälle. Kone Suomeen lähti 15.25 ja Jyväskylästä tulleille olimme järjestäneet paluukuljetuksen tilausbussilla, jolla he pääsivät kätevästi samana iltana kotiin.

9 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page